Målet er turen og den blir til mens du kjører. Bobilivet gir friheten og er en topp ferie og fritidsform for oss:-) Norge må bli bedre tilrettelagt for bobilturisme.

Selvprodusert matriale.

Her vil jeg skrive litt selv om bobil og bobilbruk.

Første turen sørover er alltid spennende, hva skal en bl.a.tenke på?

Les mer her

 .

Hvordan virker kjøleskapet og hva må en passe på?

Les mer her

Hjulutrustning på bobil 

Les mer her

Vask og Polering av bobilen

Les mer

Vask og polering av egen bobil.

Les mer her

Sikkerhet og bobilbruk

Les mer her

Bruk av bobilen om vinteren

Les mer her

Nye vinterdekksregler i Tyskland desember 10

Les mer her

Hvordan få det varmere foran i bobilen?

Les mer her

12 Volt strøm i Bobil

Bobil og strøm har jeg vært mye opptatt av. Dessverre er anleggene ofte kraftig underdimensjonert og dessverre tror de fleste at problemet er løst ved å sette inn større bodelsbatteri. Da gjør man dessverre problemet ofte enda verre om man ikke skifter lader også evt. oppgraderer ledningsnettet.

Et større bodelsbatteri vil ofte bare ha samme effekten som å pisse i buksa når det er kaldt. Det varmer godt med en gang, men det blir mye verre etterpå.

Det er mange måter og løse problemet på, fra enkle og billige løsninger til dyre og kompliserte. Her er hvordan jeg løste det i min forrige bobil til slutt og ekstrabatterier og DCDC skal monteres i nybilen også.

 

Endel andre løsninger er å:

  • Ha med en 230V generator til lading av batteri og/eller drift av 230V forbrukere. Det er mange fabrikanter som leverer små generatorer, men Honda er nok best med Kipor som en god nr.2 Kipor vinner på pris og Honda på støy og stabilitet?
  • Ha en fastmontert 230V generator, på gass, diesel eller bensin. F.eksempel en Tec 29
  • Ha et SelfEnergy20 gassgenerator som leverer 20A, 12V ladestrøm. Dessverre støyer også dette anlegget endel.
  • Ha en brennselcelle som lader 12V batteriene og er nesten lydløs og plader ingen. Eføy fåes i forskjellige varianter og den største gir 7,5A ladestrøm. Her er en mindre modell.
  • Ha et solcellepanel, stort eller lite et eller flere, som lader batteriene.
  • Ha et GPS styrt solcellepanel som er mer enn 3 ganger så effektivt som et liggende på taket på sommerstid og 7 ganger så effektivt på vinteren.
  • Ha vindgenerator, spesielt for bobilister som ligger stille en stund, for det kan ta litt tid og montere det opp. Har sett flere som har montert dem på takstigen bak, slik at generatoren bare vippe opp når de sanser.
  • En løsning kan også være og bytte til en ny teknologi på batteriet. Et litium batteri LifePo4 som idag brukes mye på utstyr med elektrisk motor. Som f.eks. elektriske sykkeler, rullestoler, båtmotorer o.l. Disse batteriene er lette og kan lades ut mye mer enn blybatteriene. En får dermed nesten halve vekten på samme kapasiteten og kapasiteten er nesten det dobbelte. Les litt mer her om Litiumbatterier.

 

Teori om blybatteri

Litt om batterier  DK         Batteriskolen   N

Sønnak.com  N            Battery Universitetet UK

Video youtube

 

Vektkonntroll

 

Krasjtest 1

 

Krasjtest 2

Chassistest

 

 

Monteringsplaner nybilen.

Når man har kjøpt bobil er det ofte ting en vil få ettermontert. Jeg har også mange planer på ting som må monteres, og nå som det blir varmere i været og det er mulig å stå ute og gjøre ting. Les mer her.

NX alarm. Og ha en god alarm på bobilen er viktig, både for tryggheten for de som oppholder seg inni og for å sikre verdiene. Er desverre mange eksempler på tragiske utfall for de som oppholder seg i bobilen og spesielt på den tiden en må ha varme på. Les mer

Pris alarm og Tilleggsutstyr NX5 Bruksanvisning nyeste NX5

Forklaring og montering av eldre NX5   Hurtigguide NX5

Hva mener forbrukerene om NX5? Tekniske data nyere NX5.

Bruks og monteringsanvisning NX4

 

Veldig flott med slik profilering  og fine tilbakemeldinger fra et av utsalgsstedene til      Bobilboka. 

Bobilboka har fått en god mottakelse siden den ble lansert i begynnelsen av Mars 2012 og vi tenker allerede på å trykke opplag nr. 2.

Nederst på første siden er det et felt jeg legger inn informasjon om oppdateringene som skjer på sidene og
der håper på å få tilbakemeldinger?

Bobil og vekter

Bobiler og vekter er et tema som har vært diskutert i alle år blent brukerene. Det er helt klart grunn nummer 1 til at vi nå byttet bobil og det skrev jeg om på første siden.

Her har jeg skrevet en kortversjon av konsekvenser ved bobil over 3,5t og overvekt. Heldigvis er det blitt litt enklere i enkelte tilfeller å oppgradere totalvekten, jeg ga opp etter 4 år selv med de nye føringene.

Les mer her.

Reaksjoner overlast

Hovedregelen for overlast av bobiler under 3,5t i Norge er tolleransen 0. Ved moderat overlast får det ingen andre konsekvenser enn at man må laste av og får ikke kjøre videre før bobilen har rett vekt. Grov overlast fører til indragelse av førerkort og anmeldelse.

I Sverige får man gebyr på overlasten som regnes av lasteevnen. Har bobilen 400kg lasteevne vil det bli anmeldelse og indragelse av førerkortet ved 50% overlast, d.v.s. 200kg eller mer i overlast. Andre land kan ha andre regler. Og det er ikke tvil om at kontrollene er blitt hyppigere de senere år.

Bobiler over 3,5t er det klare regler for gebyr og overlast, men der har man et klart definert slingringsmonn.

Les om gebyrer ved overlast her:

LED pærer

Og redusere strømforbruket i bobilen kan være en stor utfordring. For endel år siden kom LED pærer for bruk i bobiler. Disse ga et blått lys og var nesten ubrukelige til leselys, nå er både annen og 3 generasons LED pærer kommet og lysskjæret er akurat som i glødepærene på endel. Man bør kontrollere pærene først så de gir det rette lyset for de kan gå både i hvitt og blått.

Fordelen er at strømforbruket reduseres kraftig ca. til 1/10. Pærene i bobilen er på enten 10 eller 20W og skal man erstatte en 10W bør LED pæren gi minst 110 lumen og det er ca 1,2W. Nå leveres LED pærene ca i størrelser 1,2 1,8 2,0 2,4 3,0W o.s.v. Husk at kjøper man en pære som er sterkere enn den orginale vil ofte lysbilde i bilen bli et annet. Da er det ikke alltid pæren som gir et feil lys, men en har kjøpt for sterk pære og lyset kan ofte gå litt i hvitt.

Det er mange tilbydere på markede og prisene skiller mye og det er ikke tvil om at det er endel pærer på markede som ikke holder så god kvalitet.

Det er utrolig mange sokler på pærene og LED-kungen.se har et stort utvalg og gir 20% rabatt om en er medlem av en klubb. Ellers er det tilbydere i Norge også og både Biltema og ClasOhlson har et litr utvalg til grei pris. De er også mange tilbydere på Finn.no

Repanvisninger

Nye puter eller trekk

Stikkontakttyper  fra hele verden.

Motorstopp på Fiat 250 Chassis Les mer

Brukte deler Concord, N+B

 

 

Gjør dotømmingen mer uproblematisk. Monter toalettet som omdanner innholdet til gråvann og kopler det til gråvannstanken på bobilen. Tømming av toalettanken er en saga blott?

For varme dager

Å fryse er ille, men at det er for varmt er værre? Les mer

Fastsettelose av egenvekt på nyere bobiler. Les mer